Suzanne van Berkum

Fagot

“Dit instrument biedt mij enorme nieuwe mogelijkheden, de klank is ruimer, flexibeler en egaler en de intonatie stabieler, waardoor ik mij muzikaal veel verder kan ontwikkelen.”

Sinds kort ben ik de gelukkige eigenaar van een Yamaha fagot, een professioneel instrument dat mij de mogelijkheid geeft mij, gedurende mijn studie aan het conservatorium en daarna, muzikaal verder te ontwikkelen en een toekomst als musicus te realiseren.

Mijn actieve zoektocht naar een beter, professioneler instrument begon ruim een jaar eerder en voor die tijd had mijn docent al verschillende keren laten doorschemeren dat ik misschien maar eens op zoek moest gaan naar een ander instrument, daar mijn oude fagot mijn verdere muzikale ontwikkeling in de weg zou staan, met name waar het intonatie en klankvorming betrof.

Toen ik uiteindelijk ook zelf overtuigd was van de noodzaak van een ander, beter instrument, ben ik binnen en over de landsgrenzen rond gaan kijken naar professionele, nieuwe en tweedehands instrumenten.

Aangezien de ‘fagottenmarkt’ echter behoorlijk beperkt is, was voor het vinden van een passend nieuw instrument niet alleen veel tijd en geduld nodig, maar ook een beetje geluk. Uiteindelijk liep ik tegen dit instrument aan: een prachtige Yamaha fagot van pas anderhalf jaar oud.

Direct was duidelijk dat dit instrument mij enorme nieuwe mogelijkheden bood; de klank is ruimer, flexibeler en egaler en de intonatie stabieler, waardoor ik mij muzikaal veel verder kan ontwikkelen en niet meer uitsluitend of op zijn minst voornamelijk bezig hoef te zijn met het corrigeren van iedere noot of het vergeefs zoeken naar een ruimere klank.

Helaas is de aanschaf van een fagot echter een behoorlijke investering, zeker een instrument van dit kaliber. Met de verkoop van mijn oude instrument en mijn eigen financiële middelen kwam ik bij lange na nog niet aan het hele aankoopbedrag. Om die reden ben ik op zoek gegaan naar fondsen die mij bij de aankoop van deze fagot wilden ondersteunen en kwam ik in contact met SEM. Dat dit instrument nu mijn eigendom geworden is, is voor een belangrijk deel te danken aan SEM en dan vooral aan de inspanningen van Aleid van Beuningen.

Ik wil SEM dan ook erg bedanken voor haar bijdrage aan mijn schitterende nieuwe fagot en daarmee aan mijn toekomst als musicus.