Ries Schellekens

Tuba

Mede dankzij de Stichting Eigen Muziekinstrument is mijn droom werkelijkheid geworden!

Via vrienden hoorde ik een paar jaar geleden over mevrouw van Waveren en de Stichting Eigen Muziek instrument. Ik was al heel lang op zoek naar een nieuwe tuba om mijn instrumentarium compleet te maken, zodat ik overal aan audities deel zou kunnen nemen.

Traditioneel zijn er per land voorkeuren voor bepaalde tuba’s, de verschillen zitten onder meer in  de stemming, bouwwijze, grootte en het ventiel systeem: pistons of cylinders. Op audities heb je minimaal 2 verschillende instrumenten nodig en soms wordt er heel expliciet voorgeschreven wat voor soort tuba je dient te gebruiken. Als je van alle markten thuis wil zijn en overal terecht wil kunnen dan heb je als tubaist tegenwoordig een F Tuba, C Tuba en een Bes Tuba nodig en het liefst ook nog een Cimbasso (een Kontrabas trombone met ventielen, voorgeschreven door bijvoorbeeld Verdi en Puccini). Verder is het natuurlijk ook jammer als je een opdracht niet kan aannemen omdat je niet over het juiste instrumentarium beschikt, zeker als je nog geen baan hebt en van freelance werk afhankelijk bent.

Daarom was ik ontzettend blij dat ik dankzij Juut van Waveren en de Stichting Eigen Muziekinstrument een tuba kon kopen en zo mijn instrumentarium compleet kon maken. Hierdoor werden mijn kansen op de arbeidsmarkt veel groter!

Zo is mede dankzij dit fonds mijn droom werkelijkheid geworden: In februari 2010 heb ik een van de 11 vaste tuba banen in Nederland gewonnen, bij Het Brabants Orkest! Daar heb ik een 75 % aanstelling en de rest van de tijd speel ik bij andere orkesten en ensembles in Nederland, Belgie en Duitsland. Dus de tuba is regelmatig te beluisteren bij Het Brabants Orkest en elders!

Website: www.brabantsorkest.nl

Website: www.symfonieorkest.be

Foto: www.delaporte-photography.com