Klassieke stokken
Wij zijn het Ragazze Kwartet. Een jong, ‘upcoming’, Nederlands strijkkwartet van – de naam zegt het al – vier vrouwen. Wij spelen full-time samen, zo’n 90 tot 100 concerten per jaar.
We vinden het erg interessant om te experimenteren met presentatievormen, samenwerkingen aan te gaan met andere disciplines en ook onze uitstraling vinden wij heel belangrijk.
Maar bovenaan staat de kwaliteit van de muziek, daar ligt ons hart, en dat is iets wat we altijd zullen moeten blijven doen. De basis van het strijkkwartet, het klassieke repertoire, neemt een belangrijke plaats bij ons in. Nooit speelden wij iets liever dan het hoffelijke eerste deel van Boccherini opus 32 nummer 5, of een prachtig langzaam deel van een Haydn kwartet. Nu is het moeilijk om met onze moderne instrumenten dichtbij het klankbeeld van bijvoorbeeld Boccherini, Haydn of Mozart te komen.
Daarom spelen wij graag op zogenaamde ‘klassieke’ stokken, stokken die zijn nagebouwd naar modellen uit de tijd van Haydn bijvoorbeeld.
De articulatie die vroege klassieke muziek van ons vraagt is eenvoudiger uit te voeren, als we ook het gereedschap hebben van die tijd. Snelle noten en loopjes klinken helderder en het spel daardoor makkelijker en lichter.
We vonden bij stokkenbouwer Andreas Grütter een strijkkwartet aan klassieke stokken, uit hetzelfde hout gesneden en die hij ook echt alleen aan een strijkkwartet wilde verkopen.
Voor onze cd opname van onze debuut cd ‘Vivere’ bij Channel Classics hebben wij het Kwintenkwartet van Haydn op deze klassieke stokken gespeeld. Het verschil in klank tussen Haydn en Schubert ‘Der Tod und das Mädchen’ was echt een verrassing voor ons toen wij de opnames terug hoorden. Het is wat fijner, alle stemmen komen duidelijk naar voren en toch blijft het een eenheid. We zijn blij met het resultaat voor onze debuut cd. Zó blij, dat we geen afscheid meer willen nemen van dit kwartet aan stokken. Het is een verrijking van ons spel en beleving van de muziek.
Onze altvioliste Annemijn Bergkotte heeft in het verleden haar altviool via SEM kunnen financieren. Hierdoor wisten wij van het bestaan van SEM en hebben wij met zijn vieren de hulp van mevrouw Van Beuningen ingeroepen.
En dat is gelukt, nu zijn wij de trotse eigenaars van onze eigen klassieke stokken!
Wij zijn ervan overtuigd dat deze aanschaf ons verder zal brengen in onze ontwikkeling, en zijn de stichting daar heel dankbaar voor.