Maaike van der Linde

Basfluit

“Toen ontdekte ik mijn liefde voor het instrument en ik had niet durven dromen dat ik twee jaar later mijn eigen – nog veel betere- basfluit in handen zou hebben op datzelfde podium”.

In het laatste jaar van masterstudie aan de Guildhall School of Music and Drama in London ontdekte ik de basfluit. De diepe klank en het register spraken me enorm aan en ik leende de basfluit van het conservatorium voor allerlei projecten en ook mijn eindexamen stond in het teken van de basfluit. Natuurlijk moest ik na mijn afstuderen de basfluit weer inleveren en ik miste het instrument enorm. Ik ben toen basfluiten gaan uitproberen en kwam er in Londen achter dat de Nederlandse Eva Kingma zich heeft gespecialiseerd in fluiten in het lage register. Ik ging bij Eva langs en viel voor haar kwarttoonbasfluiten, de kwarttonen boden veel nieuwe mogelijkheden. Ik was als net afgestudeerde muzikant financieel niet in staat om een basfluit op maat te laten maken. Dankzij de hulp van SEM werd het voor mij mogelijk om een eigen basfluit te laten bouwen door Eva Kingma, ik ben Aleid en de sponsors hier heel erg dankbaar voor!

Sinds de basfluit af is speel ik eigenlijk meer basfluit dan normale fluit, ik ben echt verliefd op het instrument en ik voel mij zeer thuis in het register van de basfluit. Dat ik nu in bezit ben van een heel goed eigen instrument heeft ontelbaar veel mogelijkheden voor mij gecreëerd want er zijn niet zoveel basfluitisten in Nederland en in het buitenland. In mijn Berlijnse ensemble Stargaze krijg ik alle ruimte om basfluit te spelen, we geven de arrangeurs ook nadrukkelijk de opdracht om in het achterhoofd te houden dat er een basfluit in het ensemble is. De componisten en arrangeurs vinden dit geweldig en daarom schrijven vol enthousiasme partijen voor mij. Mijn concert primeur op mijn nieuwe basfluit was zelfs in het beroemde Barbican Centre in Londen! Ik had het niet beter kunnen bedenken want dit was precies de plek waar ik voor het eerste basfluit speelde toen ik tijdens mijn studie werd uitgenodigd door het BBC Symphony Orchestra om op basfluit mee te doen aan een project. Toen ontdekte ik mijn liefde voor het instrument en ik had niet durven dromen dat ik twee jaar later mijn eigen – nog veel betere- basfluit in handen zou hebben op datzelfde podium.

Ontzettend bedankt!!!