Joost Willemze

Harp

In de zomer van 2011 was ik dringend toe aan een ander instrument. Op dat moment kreeg ik toevallig de fantastische mogelijkheid om twee jaar een prachtig instrument te bespelen. De eigenares vertrok voor twee jaar naar Amerika en zocht een gebruiker. Na deze periode zou ik echter zonder harp zitten; het was dus van groot belang om te kijken hoe ik straks een nieuw instrument kon gaan aanschaffen.

Ik kwam terecht bij Stichting Eigen Muziekinstrument, wat een grote steun is gebleken.

Het aanschaffen van een concertharp is bepaald niet eenvoudig. Ik was altijd al het meest gesteld op de harpen van Lyon & Healy uit Chicago. Toch is iedere harp qua klank uniek en zijn er veel verschillen. Het zou makkelijk zijn als model X kon worden besteld zoals men dat bijvoorbeeld met een auto kan doen; maar zelfs van hetzelfde type is iedere harp uniek. Daarom was ik al gewaarschuwd dat het wel langer dan een jaar kon duren voordat de ware harp zich zou aandienen. Bij Otja-harpcenter in Bennebroek was ik al een keer wezen kijken maar indertijd was er niets wat mij aansprak. Ook bij een nieuwe zending uit Duitsland was de juiste harp niet aanwezig. Otja-harpcenter is toen in de zomer van 2013 naar de fabriek van Lyon & Healy in Chicago gegaan om o.a. naar een goede concertharp voor mij te kijken. Uit zeven harpen van hetzelfde model sprong er één uit. Deze harp is naar Nederland gekomen. Toen ik dit instrument voor het eerst bespeelde, was ik meteen verkocht. Ook mijn docent Erika Waardenburg en mijn ouders waren unaniem enthousiast.

Dankzij de inspanningen van SEM heb ik toen de mogelijkheid gehad om deze prachtige harp aan te schaffen. Ik ben ontzettend blij met mijn nieuwe instrument, het geeft de kans om mij verder te ontwikkelen in de muziek. Het opvallende is dat de harp over de hele range een prachtig geluid voortbrengt, in de bovenste octaven is het instrument helder en sprankelend, in de lagere octaven beschikt het over stevige, diepe bastonen. Kortom, ik ben ontzettend blij met dit nieuwe instrument, waarvan de aankoop zonder de steun van SEM niet gerealiseerd had kunnen worden.

Joost Willemze