Jelrik Beerkens

Klarinet

Als klarinettist is het belangrijk je te bekwamen op verschillende terreinen binnen het vak van musicus. Hierbij moet gedacht worden aan werk in het symfonieorkest, harmonieorkest, in de kamermuziek en als solist. Met name op het gebied van de eerste drie genoemde gebieden is er kans op voldoende werk voor de gevorderde klarinettist. Hierbij is het instrumentarium van groot belang en niet in de laatste plaats de volledigheid daarvan.

Dit begint met de aanschaf van een Bes-klarinet, maar bij aanvang van een conservatoriumopleiding blijkt een A-klarinet onmisbaar te zijn. Als amateur klarinettist is de beschikking over alleen een Bes-klarinet veelal toereikend, maar als klarinetstudent is het zeer belangrijk om het gebruikelijke repertoire in te studeren en daarbij passeren veel stukken de revue die geschreven zijn voor A-klarinet.

Met de nodige hulp van SEM werd het voor mij mogelijk een A-klarinet aan te schaffen die van hetzelfde, professionele niveau was als mijn Bes-klarinet.

Uiteraard ben ik de Stichting Eigen Muziekinstrument dankbaar voor de steun die ze mij heeft gegeven. Hierdoor heb ik mijn instrumentarium kunnen completeren en kan ik mij als klarinettist verder blijven ontwikkelen.