Ilonka Kolthof

Dwarsfluit

Altijd op zoek naar een mooie klank. Op zoek naar die ene kleur, schakering of finesse. En hier vervolgens eindeloos mee experimenteren. Dan eens een wat lichtere kleur, dan weer wat donkerder. Een klank met veel kern, of toch wat transparanter. Dat is iets waar ik mij inmiddels al meer dan vijftien jaar mee bezig houd. En waar ik mij waarschijnlijk ook de komende vijftien jaar mee bezig zal houden. Het is voor mij als fluitist de ultieme uitdaging om alles uit mijzelf en uit mijn instrument te halen. Maar wat nou als je er achter komt dat je de grenzen van jouw instrument hebt bereikt en niet verder kunt groeien? En je daardoor het plezier in het spelen kwijtraakt? Dan ben je toe aan een nieuw instrument.

Een goede professionele dwarsfluit kost veel geld. Waar de één droomt van een mooie auto, droomde ik van een nieuwe dwarsfluit. Liefst één met oneindig veel mogelijkheden en waarmee ik mij verder zou kunnen ontwikkelen. Eén die zowel geschikt zou zijn voor soloconcerten, kamermuziek als voor orkestspel. Maar een carrière in de muziek vraagt om een ongelooflijke investering, zowel op persoonlijk vlak als op financieel gebied. Het aanschaffen van een topinstrument zit er om deze reden vaak niet in.

Stichting Eigen Muziekinstrument heeft mijn droom werkelijkheid laten worden. Na een jaar lang zoeken en uitproberen ben ik uiteindelijk verliefd geworden op een prachtige gouden dwarsfluit met zilveren kleppen. Echt een uniek instrument dat perfect bij mij past. SEM heeft substantieel willen bijdragen aan de aanschaf van deze fluit, waarmee ik als ambitieus musicus het allerhoogste professionele niveau na kan streven.

Ik ben Aleid van Beuningen dan ook ontzettend dankbaar voor het werven van fondsen en voor haar coaching rondom het aanschafproces van mijn prachtige nieuwe, eigen muziekinstrument.