Helmke Jansen

Althobo

Het voelt fantastisch dat ik nu de mogelijkheid heb om mij dit instrument echt helemaal eigen te maken.

Ik wil Stichting Eigen Muziekinstrument ontzettend bedanken voor de hulp bij de aanschaf van een althobo.

Wat het bezit van een goed instrument kan betekenen voor je ontwikkeling had ik al eens ondervonden: pas in het tweede jaar van mijn conservatorium studie ruilde ik een studiemodel hobo in voor een prachtig professioneel instrument. Deze hobo van het merk Lorée gaf mij opeens zoveel mogelijkheden in klankkleur en muzikale uitdrukking, het voelde als een ware ‘boost’. Nog steeds ben ik erg blij met dit instrument, deze hobo heeft mij in de afgelopen jaren veel gebracht en mooie kansen gegeven.

Toch ben je als hoboïst niet klaar wanneer je de perfecte hobo hebt gevonden. Bij het standaardinstrumentarium hoort eigenlijk ook een althobo. De warme klank van dit instrument kan betoverend werken in onder andere orkestrepertoire en kamermuziek. En met de vele gecombineerde partijen in dat repertoire, loop je heel wat kansen mis als je geen goede althobo tot je beschikking hebt.

Via het conservatorium kon ik de afgelopen jaren al ervaring opdoen met een althobo van Lorée. Dit leeninstrument had ik echter altijd maar voor korte periodes tot mijn beschikking, waardoor het niet mogelijk was om echt volledig ingespeeld te raken. Gedurende mijn studietijd hield ik daarom ogen en oren open, in de hoop een tweedehands althobo te vinden. Maar goede professionele althobo’s worden haast nooit te koop aangeboden. En de aanschaf van een nieuw instrument vereist een aanzienlijk bedrag dat ik, met mijn dubbele studie en zonder tijd voor een bijbaan, nooit zomaar bij elkaar heb kunnen sparen.

Gelukkig wilde Stichting Eigen Muzieksintrument mij in de aankoop ondersteunen. Dankzij SEM ben ik sinds kort in het bezit van een prachtige nieuwe Lorée althobo. De veelzijdigheid van deze Lorée maakt het voor mij mogelijk om zowel intiem te kleuren als ook groots en solistisch te spelen.