Evelien van der Weijden

Hoorn

Na het afronden van mijn opleiding Journalistiek ben ik in 2009 mijn passie achterna gegaan en heb ik mij aangemeld voor een studie hoorn aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Helaas is het niet gemakkelijk om een tweede studie financieel mogelijk te maken, maar gelukkig begon ik een jaar voordat de regel werd ingevoerd dat je voor een tweede studie een hoger collegegeld moet betalen. Toch is het niet gemakkelijk: geen studiefinanciering meer en ouders die, begrijpelijk, niet meer bijdragen. Door veel te lenen en een aantal baantjes, red ik mij heel behoorlijk.

Bij mijn toelating en bij de masterclasses die ik volgde, werd mij verteld dat mijn hoorn niet voor lange tijd mee kon gaan. Na mijn eerste jaar kwam ik daar zelf ook achter. Ik groeide, maar het instrument kon die groei niet aan. Veel noten waren vals op mijn instrument en ik moest veel omhoog stemmen, wat vrij zwaar is op een hoorn. Daarnaast kreeg mijn toon geen mooie klank als ik fortissimo speelde.

Omdat het voor mij bijna onmogelijk is om het geld voor een nieuwe instrument bij elkaar te krijgen, heb ik een brief gestuurd naar Stichting Eigen Muziekinstrument. Ik mocht al gauw op gesprek komen. Na een lange tijd van fondsenwerven, heeft Aleid van Beuningen voldoende geld voor mij bij elkaar gekregen en met dat bedrag, aangevuld met spaargeld heb ik een nieuwe hoorn gekocht.

Ik was verbaasd wat een verschil het maakt om op een goed instrument te spelen. Natuurlijk werden dingen moeilijker, dit is een zware hoorn die veel kracht vereist. Maar er gingen ook veel dingen makkelijker, zoals in de hoogte of laagte spelen. Ook de klank is zo veel mooier. Op dit instrument kan ik mij verder ontwikkelen en ik ben de Stichting Eigen Muziekinstrument hier heel erg dankbaar voor. Ik vind het ontzettend bijzonder dat mensen in mij willen investeren zonder mij ooit ontmoet te hebben.