Evelien Jaspers

Viool

Vlak voor de zomer van 2011 kwam ik mijn droomviool tegen; gebouwd in Wenen in 1818 door Bernardus Stoss. Na de eerste aanblik voelde ik het al, maar pas toen ik de eerste paar noten speelde wist ik het echt zeker: deze viool moest en zou ik verder ontdekken! Ik mocht hem een tijdje uitproberen en hoe langer ik erop speelde hoe meer ik van de viool ging houden.

Dat het een prachtige viool was, dat was dus wel duidelijk! Maar hoe ik die ooit zelf zou kunnen aanschaffen, was toch een ander verhaal.. Ik had mij nog nooit voorgesteld dat zo n mooi instrument op een dag echt de mijne zou kunnen worden.

Ik ging met er met zoveel mogelijk mensen over praten en liet de viool aan iedereen zien. Mensen waren zo enthousiast, ik kreeg steeds meer zelfvertrouwen en vastberadenheid om er toch echt voor te gaan! Ik vond een aantal fantastische mensen die mij wel wilden helpen. Aan deze mensen heb ik al zo ongelooflijk veel te danken! Toch miste ik nog een deel van het bedrag..

Ondertussen begon de tijd te dringen; ik had de viool nog steeds om uit te proberen maar de vioolbouwer begon zich zo onderhand natuurlijk wel af te vragen wat mijn plannen met de viool nou eigenlijk waren! Toen kwam ik in aanraking met Stichting Eigen Muziekinstrument. Aleid was ongelooflijk lief voor mij en heel enthousiast over al het werk dat ik al gedaan had. Ze beloofde mij op zoek te gaan naar hulp voor het laatste ontbrekende deel. Een tijdje later kreeg ik het geweldige nieuws van haar dat het gelukt was! Met een enorme opluchting kon ik de vioolbouwer verzekeren dat ik de viool zou kunnen aanschaffen.

Sindsdien ben ik enorm blij met de viool. Nog steeds wordt hij met de dag mooier. Mijn kwartetleden zijn er ook heel erg blij mee en onze docenten vragen mij steeds wat dat toch voor bijzondere viool is waar ik op speel!

Ik ben Aleid dus onvoorstelbaar dankbaar; zonder haar was het gewoon nooit gelukt en had ik met pijn in mijn hart de viool weer moeten inleveren. Ze heeft mij enorm aangemoedigd en dankzij haar kan ik toch echt met trots zeggen: dit is MIJN viool en die zal niemand mij meer kunnen afnemen!!