Eva Traa

Vioolstok

Er hangt in de muziekwereld een enorme mythe rond violen, waardoor soms weleens vergeten wordt dat er om mooi viool te kunnen spelen ook nog iets anders nodig is: een goede strijkstok. Een strijkstok is voor strijkers wat adem is voor zangers; het zorgt ervoor dat je op een viool optimaal kunt zingen en spreken.

Toen ik in het voorjaar van 2012 naar mijn bachelorexamen aan het Conservatorium van Amsterdam toewerkte merkte ik dat mijn toenmalige vioolstok niet meer voldeed. Mijn klankwereld was groter geworden dan mijn instrumentarium mij kon bieden, en ik dacht dat een betere stok mij verder zou kunnen helpen. Vlak voor de zomervakantie kwam ik ‘mijn’ stok tegen: een nieuwbouwstok gebouwd door Albert Elswijk. Hoewel vioolstokken niet zo prijzig zijn als violen, was ik helaas niet in de positie om deze mooie stok zelf te bekostigen. Ik had weleens van Stichting Eigen Muziekinstrument gehoord, en na wat googlen vond ik de website. In de zomervakantie besloot ik om een aanvraag te doen, en werd uitgenodigd voor een eerste gesprek. Aleid van Beuningen was direct heel positief over mijn aanvraag, en begin 2013 kreeg ik het gelukkige bericht dat het geld voor de stok rond was en mijn aanvraag bij SEM gehonoreerd kon worden. Wat een geweldig nieuws was dat! Nu ik met deze stok speel merk ik hoezeer dit mij uitdaagt om nóg meer op zoek te gaan naar verschillende klankkleuren en fraseringen, en mij inspireert om een nog beter musicus te worden.

Ik ben de Stichting Eigen Muziekinstrument en Aleid van Beuningen in het bijzonder enorm dankbaar dat ze de aanschaf van deze vioolstok voor mij mogelijk hebben gemaakt. Zonder hun hulp was deze aanschaf voor mij nagenoeg onmogelijk geweest!