Ester Potjes

Viool

Na enkele jaren instrumenten in bruikleen te hebben gehad, voelde ik in het derde jaar van mijn bachelorstudie steeds meer dat ik behoefte had aan een eigen instrument waar ik lange tijd mee vooruit zou kunnen. Ik wist steeds beter wat mijn klankideaal was en startte mijn zoektocht. Na een tijdje in Nederland te hebben gezocht, kwam ik uiteindelijk uit in Leipzig, in het atelier van Jürgen Manthey. Ieder instrument dat ik bij hem bespeelde was verschillend, maar de kern raakte me telkens weer. Ik wist dat ik hier een altviool wilde laten bouwen.

In april 2021 ontving ik een e-mail van Jürgen Manthey, waarin hij schreef dat hij een instrument af had dat waarschijnlijk heel goed bij mij zou passen. Dit bleek inderdaad waar te zijn! Ik kon hem niet meteen mee naar huis nemen en in de twee maanden die volgden heeft hij het instrument zo gevormd dat hij helemaal bij mijn klankideaal paste. Ik ben ontzettend blij met hoe de alt klinkt: diep, open, resonerend, kleurrijk. Bovendien speelt hij ook nog eens heel makkelijk, wat juist bij een altviool goed van pas komt. Dit is echt mijn instrument en ik kan hier nog heel veel mee gaan groeien, waar ik erg naar uitkijk.

De rol van de altviool is veelzijdig en verbindend; dit is precies ook hoe ik als musicus wil zijn. Met dit instrument kan ik mij hier zoveel beter in ontwikkelen. Ik ben Stichting Eigen Muziekinstrument dan ook ontzettend dankbaar voor hun steun om het instrument aan te kunnen schaffen en ik zal mijn uiterste best doen om alles uit mijzelf en uit dit prachtige instrument te halen!