Elena Santana de la Rosa

Viool

Tijdens de eerste jaren van mijn Bachelor studie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag heb ik op vier verschillende altviolen gespeeld. Echter, geen van deze instrumenten was voor mij voorbestemd. Vaak kreeg ik, van juryleden op het Conservatorium, te horen dat het instrument een barrière voor mij oplegde.

Sinds juni 2019 bespeel ik een prachtige altviool dat echt bij mij past. Ik kreeg niet meer het commentaar van de juryleden dat mijn instrument mij in de weg stond. Maar voor mij belangrijker, ik genoot enorm van het bespelen van dit instrument en het ontdekken van nieuwe klanken en mogelijkheden. Op een gegeven moment wist ik zeker dat dit de altviool was waar ik altijd op zou willen blijven spelen. Ik herinner me nog goed dat ik mijn docent vertelde: “Dit is het, ik wil gaan voor dit instrument. Laat het mij alstublieft weten wanneer u denkt dat ik een fout bega.” Zijn antwoord was: “Ik kan je niet vertellen dat je het instrument moet kopen, maar ik kan je ook niet vertellen het niet te doen, want ik vind dit echt een heel mooi instrument.”
Om echt zeker van mijn keuze te zijn heb ik het instrument bespeeld in kleine kamers en grote zalen en heb ik het vergeleken met andere altviolen. Maar mijn liefde voor het instrument veranderde niet. Ik ben ontzettend blij dat ik deze beslissing heb genomen.

Nu kan ik echt zeggen dat ik mij thuis voel, al spelend op het instrument. Ik voel me vrij mijzelf uit te drukken door de helderheid en diepte die mijn altviool bezit. Wat een geluk heb ik dat ik dit instrument kon kopen dankzij de hulp van SEM en mijn familie, die mij altijd heeft ondersteund op financieel en persoonlijk gebied.