Christiaan van der Weij

Saxofoon

Drie jaar geleden heb ik samen met harpist Remy van Kesteren en violiste Merel Vercammen het kamermuziek ensemble ‘trio42’ opgericht. De combinatie van harp, viool en saxofoon is uniek in de wereld en geeft de kamermuziek een nieuwe, verfrissende impuls. Ik heb mij hiervoor laten inspireren door de oorspronkelijke kracht van de saxofoon; een brug tussen hout- en strijkinstrumenten en het koper
Omdat er geen originele werken voor deze bezetting geschreven zijn, zoeken en arrangeren wij alle muziek zelf (werken van o.a. Shostakovich, Ibert, Glinka en Milhaud). Dit maakt dat je als musicus vanaf het begin af aan diep bij de muziek betrokken bent, en is één van de fundamenten voor het unieke geluid en samenspel.

Voor het imiteren van verschillende instrumenten (viool, altviool, cello, hoorn, klarinet) gebruik ik verschillende saxofoons. Afhankelijk van het gebruikte toonmateriaal en de klankkleuren in het stuk bepaal ik welke saxofoon ik het beste kan gebruiken. Ik ben in het bezit van een alt- en sopraansaxofoon, maar beschik niet over een tenorsaxofoon. Tot nu toe was het mogelijk om de tenorsaxofoon van het Utrechts conservatorium in bruikleen te krijgen. Dit is een redelijk instrument, maar niet goed genoeg vanwege technische gebreken. Het belemmerde mij in het musiceren om het naar een hoger niveau te kunnen brengen.

Ik ben ontzettend blij en dankbaar dat ik dankzij hulp van Stichting Eigen Muziekinstrument mijn instrumentarium kan uitbreiden met een tenorsaxofoon. Dit instrument geeft mij muzikale en technische vrijheid en ruimte om nieuwe mogelijkheden te ontdekken en te ontwikkelen.

www.trio42.nl
www.christiaanvanderweij.nl