Benjamin de Boer

Contrabas

Als muzikant breng je heel wat tijd door met je instrument, en je maakt samen een hele hoop mee. Het is mooi als bij al momenten het gevoel hebt dat je die doormaakt met iets of iemand van wie je houdt. En dat heb ik met deze bas.

Hoi! Ik ben Benjamin, 19 jaar oud en ik studeer klassiek contrabas aan het conservatorium van Amsterdam. Tijdens mijn eerste jaar van mijn studie kwam ik erachter dat ik toe was aan een nieuw instrument. De bas waar ik toen op speelde was prima, maar om de een of andere reden klikte het niet helemaal tussen ons. Dat was niet zo fijn, en daarom besloot ik op een gegeven moment op zoek te gaan naar een andere bas.

Bij basbouwer Harry Jansen in Amsterdam vond ik een hele oude, mooie en lieve bas, gebouwd door Nicolaus Artmann in 1821. Een instrument om van te smullen. Fijn om op te spelen en te studeren, niet te groot (voor een bas) en met een hele mooie en warme toon. Met deze bas opende er zich voor mij een nieuwe wereld van klanken, waar ik lekker in kon duiken om nog meer over het instrument te weten te komen.

Maarja, helaas heeft zo’n droombas wel een prijskaartje. Als arme student kon ik het wel schudden. Gelukkig was daar Stichting Eigen Instrument. Aleid van Beuningen heeft me enorm geholpen met het financieren van het instrument en daar wil haar graag heel erg voor bedanken. Echt super fijn!

Het voelt heel bijzonder om me nu eigenaar te mogen noemen van een bas die al zo oud is en vermoedelijk al een hele hoop heeft mee gemaakt. Waanzinnig om te bedenken hoeveel mensen er al op gespeeld hebben, of welke stukken er al over de snaren gevlogen zijn. Misschien heeft de bas Beethoven nog wel mee gemaakt, stel je voor!

In het afgelopen halfjaar dat ik op de bas heb mogen spelen ben ik er meer en meer verliefd op geworden. We vormen een leuk duo, een stelletje zeg maar, en dat is fijn. Als muzikant breng je heel wat tijd door met je instrument, en je maakt samen een hele hoop mee. Het is mooi als bij al momenten het gevoel hebt dat je die doormaakt met iets of iemand van wie je houdt. En dat heb ik met deze bas.

Ik wil Stichting Eigen Muziekinstrument graag nogmaals enorm bedanken en ik hoop dat ze in de toekomst nog een hele hoop muzikanten kan helpen.