Bart Soeters, Bas

Bart Soeters, Bas

Via een vriendin van me, Claire Bleumer, leerde ik Juut van Waveren kennen. In die periode was ik bezig aan mijn postgraduate (2e fase) studie basgitaar aan het Utrechts Conservatorium en op zoek naar een bas met een enorm strakke en tegelijkertijd warme toon; een instrument met een snelle respons. Bovendien moest het een 6-snarig instrument worden. Instrumenten van de New Yorkse basbouwer Vinnie Fodera zijn onder basgitaristen wel bekend, maar zeldzaam, ik had er ooit even een in mijn handen gehad en was er helemaal weg van.

Middels een brief, die ik schreef in de zomer van 2005, vertelde ik Juut over mijn zoektocht en ze nam al snel contact met me op. Ik herinner me meerdere heel leuke telefoongesprekken. We raakten over muziek en over van alles en nog wat aan de praat. Ontzettend blij was ik, toen ze me al snel liet weten, mogelijkheden te zien om een instrument te bekostigen. Ondertussen begon ik plannen te maken om een aantal dagen naar Lothar Walter te gaan in Jettingen-Scheppach, Beieren. Lothar heeft contact met de beste en bekendste basgitaarbouwers ter wereld en een ongekend aanbod aan zeldzame en exclusieve basgitaren in zijn winkel, waaronder een aantal Fodera’s. Hier vond ik de bas waar ik van droomde, een 6-snarige Fodera contrabasgitaar.

Nog steeds ben ik heel gelukkig met deze bas. Momenteel (voorjaar 2011) leg ik met Floris Verbeij, ook een bekende van Juut, de laatste hand aan onze pianotrio cd -met drummer Arthur Lijten- , waarop de Fodera een belangrijke rol speelt. Iedere dag geniet ik van dit instrument.

Heel dankbaar ben ik Juut van Waveren voor de steun die ze me bood bij de aanschaf van het instrument. We hebben elkaar nooit ‘live’ ontmoet, maar ze heeft een doorslaggevende rol gespeeld in een belangrijke fase van mijn muzikale ontwikkeling.

Bart Soeters

bart_soeters

Top