Anna Marieke Zijlstra, Hobo

Binnen een halfjaar na mijn eerste ontmoeting met Aleid van Beuningen kwam het goede nieuws: dankzij haar enorme inspanningen hadden begunstigers mijn jarenlang gespaarde geld aangevuld tot het volledige aankoopbedrag. Een maand later kon ik via Hoboatelier Van der Heide zelfs al in Parijs terecht voor mijn droomhobo. Zo verliep de zoektocht soepel en vlot, mede door het snelle handelen van Stichting Eigen Muziekinstrument!

Uit het commentaar bij mijn overgangstentamen kwam namelijk naar voren dat zowel in muzikaal als technisch opzicht verbetering vooral te vinden zou zijn in de aanschaf van een nieuw instrument. Mijn toenmalige hobo stond door zijn beperking in klank en intonatie verdere vooruitgang in de weg. Na het nodige voorwerk in Nederland, waar ik me op verschillende hobomerken en -modellen oriënteerde en advies inwon van docenten en medehoboïsten, werd ik ook zelf overtuigd van de noodzaak van een beter instrument. Mijn besluit lag vast: ik ga naar Parijs, dé plek bij uitstek van hobofabrieken, om daar zelf eerste keus te hebben.

Eind februari – een maand na het laatste gesprek met Aleid van Beuningen – was het moment daar, een dag waar ik reikhalzend naar had uitgekeken en die ik me niet beter had kunnen wensen. Het voelde alsof ik in een hobosnoepwinkel was terechtgekomen, met maar liefst veertien verschillende hobo’s om uit te proberen en ontzettend lieve hobobouwers die me uitstekend begeleidden.

Al gauw was het raak, een ware hobohemel! Sowieso speelden alle hobo’s verrassend veel beter dan mijn eigen instrument, maar er was één die er voor mij uitsprong. Met een enkele toon merkte ik het al: dit smaakt naar meer! Niet alleen is de klank veel voller, warmer en ruimer, ook de intonatie is stabieler en egaler – precies waar ik naar op zoek was. Bovendien nodigt de hobo me letterlijk uit de mooiste melodieën te spelen en de prachtklank inspireert me om te improviseren en om mijn spel zowel technisch als muzikaal te ontwikkelen.

Hoewel de gloednieuwe hobo nog rustig ingespeeld moet worden, merk ik al gigantisch verschil in speelgemak en eindeloze groeimogelijkheden. Dolgelukkig ben ik dus met deze ‘nieuwe liefde’ die Stichting Eigen Muziekinstrument mij heeft gebracht. Ik kan amper wachten totdat ik voluit op dit droominstrument mag spelen en het publiekelijk mag inwijden.

Top