15-jarige SEM voorziet in groeiende behoefte bij jonge muzikanten

PERSBERICHT

15-jarige Stichting Eigen Muziekinstrument voorziet in groeiende behoefte bij jonge muzikanten en betrokken donateurs

‘Impact philantropy’ tendens bij vermogende muziekliefhebbers in tijdperk van kunstbezuinigingen

MAARSBERGEN – Door bezuinigingen die de kunstsector hebben getroffen, is de behoefte aan ondersteuning bij jonge muzikanten de afgelopen tijd toegenomen. Tegelijkertijd is de tendens bij vermogende donateurs dat ze graag betrokken schenkingen doen aan kleinere goede doelen, waarbij ze direct het resultaat van hun giften kunnen zien – ook wel ‘impact philantropy’ genoemd. Stichting Eigen Muziekinstrument, die afgelopen week zijn vijftiende jubileumjaar afsloot, wil graag in deze groeiende behoeften voorzien, en heeft haar ambities opgeschroefd.

Stichting Eigen Muziekinstrument (SEM) is opgericht om jonge muzikanten te helpen bij de aanschaf van een eigen muziekinstrument. Klassieke instrumenten zijn vaak duur, terwijl het bezit van een eigen muziekinstrument belangrijk is voor wie zich professioneel met muziek bezighoudt. Om de aankoop van instrumenten te ondersteunen, werft SEM schenkingen van donateurs. “Veel van onze donateurs zijn vermogende muziekliefhebbers, die het leuk vinden om met een jaarlijkse gift te zien dat ze echt een verschil kunnen maken in het leven van een jonge getalenteerde musicus, met wie ze eventueel ook rechtstreeks contact kunnen krijgen”, zegt Aleid van Beuningen, directeur van de stichting. “Vaak doen ze ook schenkingen aan andere initiatieven in deze sector. Verder krijgen we ook schenkingen van privé-stichtingen die het ondersteunen van cultuur en educatie en begeleiding van jong talent in hun doelstellingen hebben staan.”

“We zien dat donateurs het heel plezierig vinden om een zogeheten betrokken gift te doen. Een tendens is dat donateurs graag daadwerkelijk kunnen zien waar ze aan bijdragen. Ze zien als voordeel van kleine goede doelen dat hun geld niet in een grote pot terecht komt, en dat er niets aan de strijkstok blijft hangen. Met een gift aan bijvoorbeeld SEM is de impact duidelijk zichtbaar – vandaar de term ‘impact philantropy’. Ze kunnen het resultaat van hun gift heel concreet volgen, van dichtbij of meer op afstand.’

Anderhalf miljoen euro
In de loop der jaren heeft SEM steeds meer aan betekenis gewonnen. De laatste jaren heeft SEM voor circa anderhalf miljoen euro aan donaties geworven, en heeft 170 jonge getalenteerde muzikanten aan een eigen muziekinstrument zijn geholpen. Onder hen zijn diverse muzikanten met inmiddels een succesvolle carrière: harpist Remy van Kesteren, en hoornist Rob van de Laar, beiden winnaars van de Nederlandse Muziekprijs, de violistes Diamanda Dramm en Runa ’t Hart, die de Kersjens Prijs hebben gekregen, trombonist Sebastiaan Kemner, pianist Andrea Vasi, bassist James Oesi, het Ragazze Kwartet, en Anna en Tim Brackman van het Brackman Trio.

Jaarlijks 40 musici helpen
“Bij de laatste verkiezingen zijn de gevolgen van de bezuinigingen in de cultuursector geen thema geweest, en ze lijken evenmin onderwerp te zijn bij de gesprekken over de kabinetsformatie”, constateert Van Beuningen. “Het ziet er dus niet naar uit dat hier binnenkort verbetering in is te verwachten. Het belang van ondersteuning van de sector door betrokken donateurs is daardoor toegenomen. Om te kunnen voldoen aan de toegenomen behoefte bij zowel jonge musici als bij donateurs, willen we Stichting Eigen Muziekinstrument verder professionaliseren, zodat we de ambitie kunnen verwezenlijken om jaarlijks 40 musici aan een beter eigen instrument te helpen.”

Top